Za dobrým jídlem i pitím po Gurmánské stezce

Home » Archiv aktualit » Za dobrým jídlem i pitím po Gurmánské stezce

Datum vydání: 22. 5. 2014

Vydejte se za dobrým jídlem a pitím po Železných horách! Gurmánská stezka, která kopíruje zavedené cyklostezky a navazuje na stezky turistické, začíná u malé vísky Kraskov. Zde najdeme černou kovárnu i úrodná pole bratrů Navrátilových. Odtud zamíříme po zelené turistické stezce do Třemošnice, kde nás lákají k prohlídce komíny vzácné technické památky – Berlovy vápenky.

Nad ní se v kopci tyčí rozbořené stěny hradu Lichnice. Ale my směřujeme po zvlněném úbočí Železných hor západně po modré značce do Žlebských Chvalovic, kde zastavíme v tamním útulném minipivovaru. Jen kousek od něj si můžeme odpočinout i v restauraci Penzionu Žlebská Lhotka. Odtud zaskočíme do sousedních Licoměřic podívat se na tradiční rodinou biofarmu bratrů Vašíčkových. Pak vyrazíme kousek po modré, která za Licoměřicemi končí u Březinky.

Zde navážeme na žlutou, až dorazíme do Licomělic. Odtud pokračujeme na Stojice po značkách, které jsou oranžové, kulaté, s písmeny GS. Po nich vede cesta až do Choltic. Pod korunami starých dubů choltické obory dojdeme až k místnímu zámku, který ukrývá skvostnou barokní kapli svatého Romedia, vlastivědné muzeum a expozici černého divadla. V jednom z křídel zámku je v provozu zámecká restaurace. Její lahodná zámecká medová žebra zaujmou hosty i neotřelým způsobem servírování. Sladkou tečku unikátní Gurmánské stezky mohou obstarat vyhlášené kynuté choltické koláče…

zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

Objekty

Za dobrým jídlem i pitím po Gurmánské stezce, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy