Cyklopecky - šlapejte, sbírejte, vyhrajte

Home » Archiv aktualit » Cyklopecky - šlapejte, sbírejte, vyhrajte

Datum vydání: 6. 6. 2019

Chcete si to „rozdat“ s jarní únavou nebo letním lenošením v outdoorovém stylu? Pokud ano, zavítejte do východních Čech. všichni fanoušci cyklistiky a pěší turistiky si tu přijdou na své. Takže pokud máte rádi kolo, in-line brusle, nordic walking nebo pěší túry, navštivte východočeský ráj aktivního odpočinku. Pro letošní sezónu jaro/léto je připraven již pátý ročník Cyklopecek. Ty vás provedou po 15 „nadupaných“ trasách a z toho pět z nich nově vede přes dva kraje – Pardubický a Královéhradecký. Vybere si opravdu každý.

Nejenže si člověk dá pořádně do těla, ale uvidí i spoustu zajímavých míst a historických památek. Pokud tedy hledáte balanc mezi sportem a objevováním pro vás neznámých lokalit, není na co čekat. Navíc můžete v rámci soutěže, kdy budete sbírat razítka do své Vandrovní knížky, vyhrát crossové kolo značky Merida, pobyt na hradě Svojanov nebo wellness v Lázních Bělohrad.

Cen však na vás čeká ještě mnohem víc. První „nová“ trasa s názvem Do Afriky a za betlémy v sobě spojuje exotiku a českou klasiku. Kolo vás zavede do Afrického muzea Dr. Emila Holuba, kde se ocitnete na „černém“ kontinentu. Další zastávkou vašeho putování budou Třebechovice pod Orebem. V tamním muzeu betlémů uvidíte Třebechovický Proboštův betlém, který je jako jediný v České republice prohlášen za národní kulturní památku. Na zpáteční cestě pojedete Přírodním parkem Orlice. Ten nabízí super výhledy do okolí, ve kterém vám budou dělat společnost Tichá a Divoká Orlice.

Pokud si troufáte na delší štreky, tak cyklistický okruh Hradubickem je trefou do černého. I když trasa měří kolem 66 kilometrů, její terén je méně náročný a hodí se i pro rekreační sportovce. Cestou budete míjet například hrad Kunětická hora, ve kterém se ukrývá výstava tortury. A pozor, dokonce i šestimetrová hladomorna! Abyste si uklidnili nervy, hned v podhradí se nachází Perníková chaloupka alias Muzeum perníku. V něm si můžete zkusit nejen jeho výrobu, ale dá se tu také koupit. Po doplnění energie sladkou pochoutkou vás zaručeně „pohltí“ stezky královéhradeckých městských lesů i samotný Hradec Králové. Z něj se vydáte zpět do Pardubic po úplně nové cyklostezce vedoucí podél Labe.

Východní Čechy jsou neodmyslitelně spojeny s koňmi. Máte je rádi i vy? Je-li vaše odpověď „ano“, tak neváhejte a nachystejte si cyklistickou výstroj na trasu Za koupáním a koňmi. Čeká vás mnoho zajímavých míst, jako jsou například Národní hřebčín Kladruby nad Labem nebo Sportovní a dostihová stáj Vasury Kolesa. Uvidíte na vlastní oči nejstarší české plemeno – starokladrubského koně, který se po staletí prohání Kladrubským Polabím. Tato unikátní krajina usiluje díky své jedinečnosti o zápis na seznam UNESCO. Trasa je vhodná pro absolutní relax v teplejších či horkých dnech, protože na ní leží mnoho zastávek s možností koupání v přírodě.

Že outdoorový „challenge“ a army turistika nejde dohromady?

Omyl! Cyklotrasa Po hřebenu Orlických hor vás mile překvapí. Připravte si však dostatek ručníků, protože se pořádně zapotíte. Jedná se o opravdu náročný terén. Odměnou pro vás bude jízda po hřebenu Orlických hor s výhledem na „panorááámata“. Zejména pánové na trase ocení možnost navštívit některou z pevností československého opevnění z druhé světové války.

Pohoda, klídek a tabáček. I tak by se dala nazvat poslední z tras Zámky a hrady na řece Orlici. Na kole pojedete kolem překrásných staveb malebnými údolími. Zastavit se můžete i v některém ze zámeckých parků buď v Kostelci nad Orlicí, anebo v Častolovicích. Zde se nachází také zámecký zvěřinec, což ocení zejména děti. Obdivovatelé hradů se mohou těšit během svého výletu na Litice a Potštejn. Chtěli byste si trochu odpočinout od pedálů kola, obout si radši kecky a vyrazit někam ven? Žádný problém! Východní Čechy v sobě ukrývají spoustu krásných míst vhodných pro pěší turistiku. Vyblbnout se a vyřádit můžete v Rekreačních lesích Podhůra. K dispozici vám bude lanový park, lesní tělocvična nebo rozhledna Bára.

Pokud chcete stoupat ještě výš než na „obyčejnou“ rozhlednu, vydejte se více na sever – na Králický Sněžník. Ve výšce 1424 metrů nad mořem budete mít krásné výhledy i za hranice Česka. Těm z vás, kdo milují skály, by neměly uniknout Toulovcovy maštale. Toto úchvatné místo oslovilo i mnoho filmařů, takže dost možná si prohlédnete záběry amerických velkofilmů na vlastní oči.

Neradi se učíte, ale rádi byste se něco dozvěděli o geologii? Geopark Železné hory je pro vás ten pravý. V něm najdete 22 naučných stezek, které vás provedou touto unikátní oblastí. Na jejím konci budete nejen vzdělanější, ale budete mít i o jeden zážitek navíc. Co napsat na závěr exkurze Východními Čechami? Snad jen: „Šlapejte, sbírejte a vyhrajte!“ Bude to stát za to!

zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

Objekty

Cyklopecky - šlapejte, sbírejte, vyhrajte, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy Cyklopecky - šlapejte, sbírejte, vyhrajte, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy